27.2.2014

Ilmansaaste on käsinkosketeltavissa - kuin pakoputkea ilmeskelisi


ILMANSAASTE MAISTUU SUUSSA


Pekingin ilma on ihan oma lukunsa. Perjantaina oli ollut suositus olla menemättä ulos saasteiden vuoksi.
Yksi mielenilmaus asian huomioimiseksi ja ilmansaasteita vastaan oli paikallisen opiskelijan tempaus varustaa patsaita hengityssuojilla. Itse vietin sisätilapäivää tihrustaen ikkunanläpi ikävältä näyttävää ilmaa täysin tietämättömänä moisista kielloista.


Suomessa ollessaan ei voi ymmärtää, mitä tarkoittaa paha tai saasteinen ilma.
Naureskelemme aasialaisille suusuojineen ja pidämme niitä hassuina. Pekingiin saavuttuaan ilmansaasteet lyövät kovalla kädellä poskelle. Ensimmäisenä päivänä ajattelee, että ilma on vain sumuinen. Mutta kun sumuinen ilma jatkuu päivä toisensa jälkeen, kurkkua kaihertaa, yskittää ja  suuhun pyrkii ruosteisen metallinen pakoputken maku, alkaa ymmärtämään asian oikean laidan. Maailma on harmaa. Joinain päivinä aurinko näyttäytyy taivaalla. Se ei kuitenkaan ole kirkas pallo, vaan oranssiksi taittuva möllykkä, jota voi tuijottaa suoraa ilman silmien siristelyä.































                            Paikallinen puolipöllähtänyt harmaanmusta hattivattiKun kämppäkaveri antaa kassistaan hengityssuojia lahjaksi, on lopulta kovinkin kiitollinen. Tutkin huokoisesta paperista tehtyä hengityssuojaa, mutta en tee sille ruumiinavausta. En tiedä, auttaako tämä, vai onko se enemmänkin psykologinen asia. Olen kuitenkin valmis laittamaan sen suuni eteen niinä päivinä kun saasteverho on laskeutunut päällemme.


Hiilenpoltto energialaitoksilla ja hillitön yksityisautoilu ovat osasyyllisiä ilmansaasteisiin. Greenpeacin mukaan Kiina kuluttaa puolet maailman hiilestä. Tuuli on pekingiläisten paras ystävä, sanoin yliopiston professori asiasta keskustellessamme. Tässä kohden kyllä toivoisi parhaimman ystävän olevan luonnonsuojelu.
 



Tänään satoi, ilmanlaatu parani hitusen. Se ei ole enää vaarallinen, vaan pelkästään epäterveellinen. Ei voi muuta kuin arvailla, missä kunnossa ihmisten keuhkot tässä kaupungissa ovat.
Pienellä internetin tietomatkailulla eteeni ilmestyy mikä karmaisevimpia ennusteita sekä luonnon että ihmisten terveyden osalta.

Rakkaat päättäjät, tehkää jotain, ennen kuin kaikki elollinen tuhoutuu.
Uusi aamu valkenee. Sade on tehnyt tehtävänsä ja huuhdellut kaikki myrkyt maahan. Pahoittelut kaikille maanalaisille eläjille myrkkylaskeutumasta, mutta omalta kohdaltani voin iloita. Tämä on ensimmäinen päivä, että Pekingissä näkyy sininen taivas. Eläköön. Nyt vuodenajallekin on annettu mahdollisuus vaihtua kevääksi. Harmaudessa kun aurinko pysyy kylmänä, eikä millään kasvilla ole mahdollisuutta vaihtaa väriä.







http://areena.yle.fi/tv/2179053 (katseltavissa vielä 18 päivää)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti