17.3.2014

Uutisvirran useat puolet



Englanninkielisen kanavan ja sanomalehden myötä pääsee hieman jyvälle siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Kiinasta katsottuna maailma näyttää hieman erilaiselta kuin Suomesta. Luonnollisesti uutisissa esitellään enemmän Aasian maiden tilannetta kuin meillä. Lisäksi pitää muistaa, että kaikki tietolähteet ovat kommunistisen puolueen hallinnassa, joten uutisilla on aina oma linjansa.

Kadonnut lentokone on tietenkin suuri uutinen, sillä se koskettaa suoraa Kiinaa. Lentokonetta etsitään TV -kanavilla tunti toisensa jälkeen esittäen erilaisia spekulaatioita visualisoiden niitä mitä erilaisimmilla animaatioilla ja kaavioilla.
Myös jokainen Malesian pään lehdistokatsau esitetään alusta loppuun asti. Tarina alkaa olla jo jännittävä jatkokertomus, johon tulee joka päivä uusi mauste lisää. Joka päivä tutustumme johonkin uuteen henkilöön, joka liittyy asiaan. Kuulemme taustakertomuksia sekä koneen henkilökunnan, matkustajien sekä lentokentällä olevien omaisten elämästä.

Ukrainan tilanne esiintyy myös jokaisessa kanavassa. Täkäläisen ajatuksen mukaan asioiden ratkomisessa kallistutaan kuitenkin Venäjän tarjoamiin ratkaisuihin.

Englanninkielisellä CCTV:n kanavalla toistetaan päivittäin slogania, jossa kerrotaan Kiinan olevan risteyskohdassa. Kiina tahtoo raittiimman ilman ja vähemmän korruptiota.
Viime torstai aamuna pidettiin lehdistötilaisuus, missä pääministeri Li Keqian vastasi kansainvälisen lehdistön kysymyksiin ja kertoi viimeisimmistä linjauksista. Lehdistö oli lähinnä kiinnostunut Kiinan taloudesta. Pääministerin pääsanomana oli Kiinan nollatoleranssi suhteessa korruptioon. Rangaistuksia oli luvassa asemaan katsomatta.
                           China Daily 12.03.2014



Jotkut firmat toteuttavat korruption vähentämistä taas jättämällä tarjoamasta työntekijöilleen käyntikortteja tai kerran vuodessa vietettävään kuunjuhlaan liittyviä kuukakkuja. Toki pienestähän tämä kitkeminen alkaa, mutta nämä tuskin ovat suurimmasta päästä korruptiota tai saastuttamista. Pahimpien saasteaaltojen aikana taas ilotulittaminen on kielletty. Ikävää tietenkin hääparin kannalta, jos häät osuvat juuri pahimmat saasteaallon alle.
    CCTV uutiset 13.03.2014


CCTV:n kirjeenvaihtajat ympäri maailmaa kertovat tilannekatsauksia paikanpäältä. Uutiset ja keskusteluohjelmat tuovat esille myös Amerikkalaista näkökulmaa asioihin, varsinkin talouden kannalta. Myös Afrikan maat ovat esillä asiaohjelmissa.



Joitain välähdyksiä paikallisista uutisista ja englanninkielisistä keskusteluohjelmista:

CCTV:n mukaan Kiina on kasvattamassa puolustusmenojaan 12,2 %:lla. Kertovat, että näin taataan maailmalle parempi rauha.

CCTV:n studiokeskustelijat toivovat lännen medialta objektiivisempaa ja avarakatseisempaa katsontakantaa, sillä demokratia ei ole heidän mielestään ainut mahdollisuus – viitaten tällä kommunismin mahdollisuuksiin. Täkäläisen mediakeskustelun mielestä Eurooppa on osoittanut, ettei demokratia sovellu alueisiin, missä on laajoja kansallisia eroavaisuuksia.


Kiina kasvattaa joukkojaan Afrikassa rauhanturvaajina. Maliin on lähetetty 170 sotilasta.


CCTV 17.3.2014



&

Kiinassa asuva Yi kansa juhlii Atsalea kukkaa usein vanhoin traditioin.





Tapaus: Kunming

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä yli kymmenen miestä ja naista hyökkäsivät veitsin ihmisten kimppuun Kunmingin rautatieasemalla lounais-Kiinassa. Hyökkäyksessä kuoli ainakin 33 ja loukkaantui 143 ihmistä. Kiinan hallitus syytti hyökkäyksestä Turkkilaisesta vähemmistöstä koostuvaa joukkoa, Xinjangin separatseja, jotka ajavat alueena itsenäistymistä Kiinan tasavallasta.

                     Global Times 4.3.2014

Yliopistolla professori Zhou Kui esitteli WeiBo:ssa, täkäläisessä Twitterissä, käytyä keskustelua liittyen Yunnan Kunming:n välikohtaukseen.
Hän kritisoi paikallista mediaa hitaasta aiheeseen heräämisestä. Paikallinen media oli aikoinaan kuohuksissa Amerikkalaisista koulusurmista, mutta vielä 20 tuntia Kunmingin tapahtumien jälkeen uutisissa ei ollut mitään Kunmingin tapahtumista. Uutinen ilmestyi vuorokausi aiemmin WeiBo:n, missä ihmiset lähettivät kuolleiden ja loukkaantuneiden kuvia ja ihmettelivät tapahtumia. Hän oli kerännyt twittejä yöaikaan, ennen kuin ne oli viranomaisten taholta poistettu WeiBo:n uutisvirrasta. Itse tapahtumien lisäksi paikalliset kritisoivat lähinnä lännen heräämistä uutiselle. Kiinan sosiaalisessa mediassa oltiin enemmän kiinnostuneita ja ärsyyntyneitä siitä, että CNN käytti uutisoinnissa terroristi -sanan ympärillä lainausmerkkejä. Kukaan ei ole kiinnostunut siitä, saatiinko kaikki kiinni, mikä tilanne loukkaantuneilla on ja miten aiheeseen pitäisi varautua. Kiinalaisten uutisoinnissa hyökkäystä käsiteltiin terroritekona ilman lainausmerkkejä.



    Global Times 4.3.2014


CNN
1.4.
Knife-wielding “terrorist” kill 28 , injure dozens at China train station


2.3.2014  Official news agency
- 27 dead, 109 injured in Kunming railway station violence.

BBC
News 2.3.2014 (00:40)
China mass stabbing: Deadly knife attack in Kunming
An attack by knife-wielding men


...as an “organised violent terrorist attract”


South China Morning Post

2.3.2014, 12:32 pm
33 dead, 130 injured in “terrorist” knife attack on Kunming railway station


Kiinan englanninkielisessä mediassa uutinen todettiin, mutta ilman dramaattisia kuvia. CCTV haastatteli kaupungissa olevia turisteja ja pohti sen matkailuun liittyviä vaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti