28.4.2014

Uutiskatsaus & Uudet kurssit ja tunnen kuinka oppi aivan leijaa korvieni väliin...



Uusi opintojakso alkoi

Varsin erikoisin tunnelmin aloitan uuden opintojakson. Omalle hulluudelleni uskollisena jatkan kurssien ottamista useamman opintokokonaisuuden piiristä.


Maanantai
Photographig art … vai jotain muuta ...

Kalenterissani lukee photographig art. Odotan innolla näkeväni kiinalaisia taidevalokuvia ja aloittavani jonkun oman projektin.

Puhelimeni WeCheattiin on viikonlopun aikana tippunut kasa otsikoita. Viimeisimmällä puhelimen rahanlatauskierroksella onnistun näkemään ensimmäisen rivin jokaisesta WeChat viestistä, mutta en pysty avaamaan niitä, kuin vasta paikassa, missä on WiFi palvelu. Niinpä minulla ei ole hajuakaan, mitä tämä kiihkeä kurssikavereideni viestittely koskee. Maanantaina asia selviää sitten minullekin. Ensinnäkin tarkoituksenamme ei ole opiskella lukujärjestyksessä mainittua valokuvataidetta vaan elokuvausta (cinemaphotography). Tämä on kuulemma käännösvirhe kiinasta englanniksi. Kommunikaation kiihkeys ei kuitenkaan johtunut tästä vaan siitä, että opettaja oli lähettänyt viikonloppuyönä kello 03:00 viestin, missä hän ilmoittaa, ettei tule seuraavina neljänä maanantaina paikalle vaan meidän on tarkoitus tehdä tuona aikana itsenäisesti elokuvia. Viimeiset neljä viikkoa hän sitten katselee töitämme, antaa arvioita ja vinkkejä.

Opettaja oli ladannut kahdesta elokuvasta noin neljän minuutin kohtaukset nettiin, mistä meidän oli taas tarkoitus ne katsoa, analysoida ja kopioida. Toinen kohtaus oli Facebookista kertovasta elokuvasta (Social network), toinen jostain kiinalaisesta skifi leffasta. Idea oli siis toteuttaa jompi kumpi näistä elokuvaklipeistä niin identtisenä kuin mahdollista. Lisäksi meidän piti tehdä alle 15 minuutin elokuvan, jossa on pyörä. Nämä olivat siis yksilötehtäviä.

No huh huh, totesin minä. Mietin ihan käytännön asioita. Minulla ei ole hajuakaan, onko koulussa studioita, mistä saan kameran tai jalustan – ja mistä saan ihmisiä auttamaan minua ja näyttelemään rooleissa. Onko täällä lavasteita ... Ymmärtäisin, jos tekisimme yhden kohtauksista ryhmätyönä, silloin myös jokainen oppisi, mutta yksilötyönä tämä on varsin haasteellista. Polkupyöräaiheinen leffa taas on hauska, varsinkin kun se on keskeinen elementti täällä.

Tiistai


Edelliseltä jaksolta on jäänyt yksi tutkimuksen tunti rästiin, joten aloitamme päivämme klo 8:00 päättämällä kurssin. Opetuksen päätteeksi opettaja kutsuu meidät lounaalle ja ostaa pöydän täyteen pizzaa.

TV and film managment
 
Olemme kokoontuneet leffaopiskelijoiden kanssa kello 13:30 luokkahuoneeseen odottelemaan opettajaa. Odottelemme ja odottelemme, mutta kukaan ei saavu paikalle. Tämä alkaa tuntua hieman suurrealistiselta. Muutaman WeChat viestin jälkeen ymmärrämme, ettei opettaja tule paikalle seuraavaan 4 – 5 viikkoon, sillä ”he is not in a good shape”.

Journalistig writing
 

Illalla, klo 18:00 alkaen, on vielä edelliseltä kurssilta alkanut journalistisen kirjoittamisen kurssi. Yleensä olen ollut luokkahuoneessa ensimmäinen, sillä olen käynyt kurssien välissä vain pikaisesti syömässä, mutta nyt unohduin kahvioon kirjoittelemaan omiani, aika riensi ja huomasin olevani myöhässä. Jostain syystä suurinosa muistakin opiskelijoista oli myöhässä. Viisi minuuttia tunnin alkamisen jälkeen tämä opettaja taas teki ratkaisunsa ja päätti poistua luokkahuoneesta mukanaan ne pari, jotka olivat tulleet ajoissa. Kymmenen minuuttia siitä löysin porukan kampusalueella olevasta kuppilasta. Opettaja oli laantunut järkytyksestä, ottanut herneen pois nenästään ja tarjoili joukolle olutta ja pizzaa.

Tiistai oli kyllä opintojen kannalta erikoinen päivä. Maha oli pullollaan pizzaa. Muutama olut sain meidät siirtymään vielä toiseen paikalliseen baariin. Siinä se ilta sitten hujahtaa - opiskelijaelämässä...

Keskiviikko

Tv program production

 
Kurssi vaikuttaa kallistuvan uutistuotannon puolelle. Katsoimme joitain amerikkalaisia uutispätkiä, joiden uutisuudesta uskalsin olla eri mieltä. Onko amerikkalaisen sotilaan Afganistanista kotiin palaaminen uutinen, tai se, että lapsi on odottanut häntä ja on liikuttunut jälleennäkemisestä tai se, että paluun kunniaksi tv yhtiö kustantaa perheelle matkan Disney world:iin... ? Avasin suuni ja huh, siitän vasta kiihkeä keskustelu syntyi. Amerikkalaisen opiskelija ja kiinalainen opettaja pitivät tätä uutisena, muilla opiskelijoilla oli kriittisempi ote asiaan. Tehtäväksi saimme jonkun uutispätkän analysoinnin ja esittelemisen sekä kahden oman tuotoksen tekemisen.


Chinese language


Luokkahuoneen ovesta sisään pörhältää energisen oloinen opettaja joka puhua pälpättää kiinaa. Viiden minuutin päästä hän sanoo ensimmäiset sanansa englanniksi. Ryhmämme on haasteellinen, muutamat joukossa olijat ovat asuneet jo kolme vuotta maassa ja osaavat kieltä jo jonkun verran. Minun kielitaitoni on nolla, lisäksi joukossa on toinen suhteellisen alussa kielen kanssa ole opiskelija. Opettaja taas oli ajatellut pitää ensimmäisellä tunnilla tasokokeen. Minulle ei tasokoetta tarvitse pitää, tiedän tasoni – sitä ei ole. Opetus perustuu siis tasoihin. Jokaisen kurssin jälkeen oletetaan läpäisevän jokin taso. Eräs kielenopiskelija totesi myös että heillä opiskelu perustuu ulkoa opiskeluun, pitää muistaa annettuja lauseita ulkoa.

Meidän kahden opiskelijan kohdalla opettaja päätti jättää tasokokeen sikseen ja alkoi kirjoittamaan lauseita sekä kiinaksi että länsimaisin
pīnyīn taululle. Meillä oli edessämme kymmenkunta lausetta, jotka hän toivoi meidän opetteleman niin, että osaisimme sanoa ne parinkymmenen minuutin päästä ilman muistiinpanoja. Minä en osannut edes lausua sanoja, puhumattakaan, että ne jäisivät mieleeni. Hoin yhtä lausetta kaksikymmentä kertaa ja kun siirsin muistiinpanot syrjään, yksikään sana ei tullut ulos suustani. Minua tietenkin helpottaisi, jos tietäisin, mistä lause koostuu ja mitä mikin sana merkitsee. Ehkä se tekisi tästä harjoittelusta hieman loogisemman, sillä ulkoa opettelu ei ole koskaan ollut minun juttuni. Minä en muista laulunsanoja tai runoja ulkoa edes suomeksi.

Olen aivan rätti väsynyt. Päässäni vain surraa.



TV & Film editing


Klo 18:00 alkaa vielä editointiopetus. Lukujärjestykseen ei ole merkitty luokkahuonetta. Kokoonnumme luokkaan, missä yleensä istumme. Kymmenen minuuttia kuluu, eikä opettajaa näy. Tämä alkaa olla todella absurdia. Lopulta jälleen joku oppilaista alkaa salapoliisiksi ja saa selville, että opetus on kokonaan eri rakennuksessa, toisella puolella kampusta. Löydämme vihdoin oikean paikan. Opettajan englannin kieli on kehno. Hän tuskin ymmärtää puoliakaan siitä, mitä sanomme. Ihmisten editointiosaaminen on eri tasoilla. Jokainen haluaisi vähän eri asioita. Opettaja taas on ajatellut, että tehtävinä editoimme uudelleen hänen antamiaan elokuvamateriaaleja. Ensi kerraksi pitää esitellä jokin elokuvapätkä, jossa on dialogia. Olettamuksena on, että lataamme jonkun pätkän netistä (laittomasti) ja esittelemme sen sitten analysoituna muille. Minulla ei ole mitään leffaa mukana, enkä ole koskaan harrastanut leffojen imuttelua. Edessäni on haaste.
Torstai

Computer Animation Technologies


Painajaiseksi osoittautunut kurssi jatkuu vielä toisen jakson. Tällä kertaa tarkoituksena on vaihtaa elementtien väriä liu'uttaen väristä toiseen. Opettaja jakaa meille kaavan, mutta tämä ei suinaan ole kaava, mitä meidän pitää käyttää vaan meidän pitäisi osata johtaa uusi kaava annetun avulla. Hankalaa tässä on se, ettei opettaja ole koskaan selittänyt, mistä kaavat koostuvat. Minä taidan näyttää jokaisella tunnilla täysin pöllähtäneeltä. Opettaja jakaa joka tunnin alussa tehtäväpaperin, missä on joka kerta lähes sama sanoma. Yleensä paperissa on riveittäin viivoja, mihin pitää kirjoittaa itse, miten tehtävä suoritettiin – ei niin, että hän antaisi nämä ohjeet kirjallisesti. Lisäksi paperissa on rivejä omille tuntemuksille ja ehdotuksille.

Minun kärsivällisyyteni tai hermoni ei kestä istua tietokoneen edessä tajuamatta, mitä pitää tehdä. Kuin lohikäärme, tuli syöksyy sieraimista, silmistä ja korvista. Muut ottavat tämän rauhallisemmin. Siinä, missä minä kirjoitan ehdotuksia tehtävien käsittelemiseen, vieruskaverini on kirjoittanut ”I feel good.” Purskahdan nauruun. Viimeinen minuutti meneekin nauraessa. Olemme molemmat yhtä pihalla.

Aloituskaava:
with animate on
for t in 0 to 100 so at time t
(box()).pos=[t*7,13,66]
for I in 0 to 100 do
(slidertime=i
forceCompleteRedraw()

Ja tämä on se oikea lopputulos:

with animate on
for t in 0 to 255 do at time t
$box01.material diffuce = (color t 30 211)
for I in 1 to 255 do
(
slidertime=1
forceCompleteRedraw()

Data minding
 
Käyn kurkistamassa puolen luennon verran, mitä aihe pitää sisälläni, mutta luovutan, sillä olen jo muutenkin haalinut itselleni aivan liikaa tekemistä ja aihe ei mitenkään päin imaise sisäänsä – oli sitten hyödyllistä tai ei.


CCTV:stä poimittu uutiskatsaus



Geenimanipulaatio


Kiinan maatalousministeriö on muutama viikko sitten julistanut geenimanipuloidun viljelyn vaarattomaksi.

Veneturma


Maan uutistoimistot ovat hädin tuskin selvinneet kadonneen lentokoneen arvoituksesta, kun uusi joukkoliikenteeseen liittyvä katastrofi on jo edessä. Jokaisessa uutisissa mainitaan kyllä vieläkin kadonnut kone ja sen etsiminen. Nyt kuitenkin suurimman sija on saanut etelä-korealaisen lautan uppoaminen. Jälleen television ruudulla useat surevat odottavat kadonneita omaisiaan. Erään pikkukaupungin koulu on menettänyt koko luokallisen oppilaita, sillä he olivat luokkaretkellä. Koulun apulaisrehtori taas on tappanut itsensä tämän menetyksen johdosta ja kirjoittanut kirjeen, jossa toteaa opettavansa näitä kadonneita oppilaita tuonpuoleisessa. Turmassa on tähän mennessä kuollut 188 ihmistä. 114 ihmistä on vielä kateissa.


Malesian kadonnut kone


52 päivää katoamisen jälkeen Australian pääministeri, Tony Abbott, kertoi televisiossa laajentavansa toimia Malesialaisen lentokoneen etsimiseksi.

Skandinaavinen valtiovierailu


Tanskan kuningatar oli Pekingissä valtiovierailulla. Hän keskustelee koulutuksesta ja käy vierailulla kouluissa.

Taistelu terrorismia vastaan


Kiinan presidentillä on kommentoinut useasti viimeisen kuukauden aikana taistelua terrorismia vastaan. Maa on halukas toimimaan tässä taistossa yhdessä Venäjän kanssa.




Luonnonsuojelulaki


Kiinassa on laadittu uusi laki luonnonsuojelusta. Rangaistuksia on kovennettu niitä yhtiöitä kohtaan, jotka jatkavat saastuttamista. Lain suunnittelutyö vaati neljä eri versiota ja kolme vuotta. Se astuu voimaan 1.1.2015. Muutama päivä aiemmin uutisissa kerrottiin, että 1/3 ilmansaasteista tulee Pekingin ulkopuolelta. Viikko sitten kaupunki oli jälleen harmaa ja ilma oli hankalaa hengittää. Varsinkin ilmansaasteisiin halutaan nyt muutosta, sillä sen tiedetään aiheuttavan keuhkosyöpää. Kansallisessa kongressissa on todettu, että pitää kehittää uusia energiamuotoja.





Taiwanin atomivoimala

Uutisissa mainittiin myös Taiwanissa pidetystä mielenosoituksesta neljättä atomivoimalaa vastaan. CCTV:n mukaan tällä hetkellä toimivat kolme voimalaa tuottavat 20 % saaren energiasta.

Sina kiinni pornon levittämisestä

*** Sina on yksi Kiinan suurimmista Internet media yhtiöistä, jolla on yli 100 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää maailmanlaajuisesti. Sinan alaisuudessa toimii Sina Weibo, joka vastaa länsimaista Twitteriä.
http://english.sina.com/

Kiinan kansallinen pornon vastaiset viranomaiset ovat tehneet ratsian ja sulkeneet useita sosiaalisen median verkostoja, jotka olivat levittäneet pornoa. Ratsiassa kiinni jäi myös Kiinan mediajätti Sina. Sina:a syytetään pornografisten kirjoitusten ja video-ohjelmien jakamiesta. Viranomaiset sanoivat aikovansa vetää Sina:ta elinkeinoluvan. Televisiossa Vastauksena toimistoon syytteeseen, Sina myönsi, että sivusto oli ollut liian löysässä valvonnassa. Sinan johtaja pyyteli anteeksi kaikilta heidän seulansa läpi menneitä luvattomia ja paheellisia julkaisuja.

Uutisportaali NetEase julkaisi pornografiaa vastaan käydyn kampanjan sulkemia sivustoja. Nettipuhdistus 2014 -kampanja on aloitettiin aiemmin huhtikuussa tarkoituksena valvoa internettiä tehokkaammin. Toimisto poistaa kaikki verkosta pornografiaan viittaavat tekstit, kuvat, videot sekä mainokset. Kiellettyjen listalla muun muassa peleissä on epäsopiva vaatetus kuten lyhythihaiset paidat, shortsit, bikinit ja uimahousut. Toimisto ei ole kuitenkaan täsmentänyt, mitä ruumiinosat pidetään sopimattomina.



Tulvat


Canxi:n kaupungissa rankkasateiden aiheuttamat tulviin on kuollut kolme ihmistä.

Netissä julkaistun ruokaohjelman suosio


Internetissä esitetty ruokaohjelma, A Bite of China, on saanut suuren suosion ja kasvattanut ruoka-aineiden myyntiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti