5.1.2015

Levottomuuksia ja kuolleita



Tänään on ensimmäinen vuosipäivä nykyistä paikallista hallintoa Bangladeshissa. The Daily New:n mukaan päivän aikana on kuollut neljä ja yli 300 on loukkaantunut.



Jo eilen osa paikoista oli kiinni ja ihmiset pääsivät hieman aikaisemmin töistä, sillä vuosipäivän lähestyminen aiheutti levottomuutta. Itä-Dhakassa oli heitetty palopommeja ja muutamia linja-autoja oli poltettu. Tänään työpajan järjestäjä sai jo aamusta soiton, ettei kaikki pääse tulemaan paikalle. Kaiken kaikkiaan ykdeksän opiskelijaa kolmestakymmenestä puuttui. Poliisi oli sulkenut Dhakaan tulevat tiet, ja osa pelkäsi kulkea julkisilla kulkuneuvoilla, sillä ne eivät olleet turvallisia räjähdysvaaran vuoksi. Lounastaukoon mennessä Dhakassa oli tapettu kaksi ihmistä. Työpajan päättyessä yksi opiskelijoista kirjoitti minulle kahdeksan kohdan listan alueista, mihin minun ei missään nimessä kannata mennä, sillä ne ovat vaarallisia. Listalla oli esimerkiksi press club ja Dhaka College sekä eri kaupunginosan nimiä sekä katuja. Paikalliset opiskelijat ovat yleensä erittäin poliittisesti aktiivisia. Oman alueeni piti kaikkien mukaan olla rauhallinen, mutta lehtiarkikelissa mainittiin myös alue, Dhanmondi, missä työpaja järjestetään.

Bangladeshin poliittinen kitka liittyy kahden pääpuolueen – Awami League (AL) ja Bangladesh National Party (BNP) – väliliseen vastakkaisasetteluun. Puolueet ovat vuorottain olleet hallitusvastuussa. Näiden puoluiden välinen kilpailu on pitänyt sisällään mielenosoituksia, väkivaltaa ja murhia. BNP on läheinen islamistipuolueiden kanssa. Tällä hetkellä vallassa oleva Awami League-puolue on lähempänä vasemmistolaisia ja sekularistisia puolueita. Radikaali-islamistisen puolueiden, Jagrata Muslim Janata Bangalsedhin(JMJB) ja Jama'atul Mujahideen Bangladeshin (JMB), toiminta kiellettiin helmikuussa 2005. Nämä ryhmät ovat pieniä, mutta rikkaita saaden rahoituksensa Saudi Arabiasta. Ryhmiä on syytetty pommi-iskujen tekijöiksi, ja satoja epäiltyjä jäseniä on pidätetty lukuisissa turvallisuusoperaatioissa. Pari päivää sitten kaupungissa oli levottomuutta, joka liittyi joidenkin näiden puoluide jäsenten kuolemaantuomitsemiseen.

Tapaamillani ihmisillä on erilaisia mielipiteitä hallinnosta. Eräs ihminen vuodatti, kuinka paha hallitus heillä on ja kuinka he ovat totaalisia kriminaaleja. Kulttuuri-ihmisitä tämä hallitus on hyvä, sillä se tukee taidetta ja kulttuuria, suvaitsee eri uskontoja ja on Pakistanin vastainen - vaikka sivulauseessa mainitaankin, että vuosi sitten pidetyissä vaaleissa on mitä todennäköisemmin tapahtunut vilppiä. Samalla keskustelu johdatetaan Ameriikkaan ja heidän vaalisotkuihinsa. Siinä missä toiset puhuvat diktatuurista, toiset ovat sitä mieltä, että maassa on demokratia - ...vaikkakin joitan asioita pitääkin päättää ehkä hieman eri tavoin kuin demokratiassa yleensä … vähän niinkuin yksinvaltiaasti - sillä paha pitää kitkeä pois....

Katsoimme televisiosta koko päivän lähetystä paikallisista levottomuuksista. Entinen pääministeri (vastakkaisen puolueen jäsen) kertoili kiihyneenä mielipiteitään. Kysyin yhdeltä opiskelijalta, mitä mieltä hän oli tästä naisesta. Hänen mielestään tämä oli paha, mutta totesi samaan hengenvetoon, ettei nykyinen ole yhtään sitä parempi. Hänen mielestään yksikään hyvä ihminen tässä maassa ei ryhdy politikoksi.


Suomen Intian suurlähetystön tiedotteen (Suomella ei ole lähetystöä Bangladeshissa) mukaan
tammikuun 2014 alussa pidettyjä vaaleja varjostivat lukuisat sisäpoliittiset kriisit, monia viikkoja kestäneet yleislakot ja lukuisat väkivaltaisuudet. Suurin osa oppositiopuolueista boikotoi vaaleja, syyttäen vaalijärjestelyjä puolueellisiksi ja vallassa olevaa puoluetta laittomuuksista ja autokraattisista otteista. Monia oppositiopolitiikkoja vangittiin vaalien alla. Taustalla on myös itsenäisyyssodan ihmisoikeusrikkomuksista tutkimaan perustetun tuomioistuimen kseenalaiset toimet ja heidän toimeenpanneet kuolemantuomiot. Tällä hetkellä vallassa oleva Awami League -puolue voitti tällöin vaalit 79% enemmistöllä, sillä oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja. Äänestysprosentti oli erittäin alhainen. EU, Yhdysvallat ja Kansainyhteisö tuomitsivat vaalit epädemokraattisiksi.
Bangladesh itsenäistyi vuonna 1971 Pakistanista, minkä jälkeen se oli 15 vuotta sotilashallinnon alaisena. Vuonna 1975 tapettiin silloinen valtiopäivämies, Sheikh Mujibur Rahman, jota osa ihmisistä kutsuivat ”kansakunnan isäksi.” Tänään aamusta kaduilla kaikui kovaäänisistä hänen aikoinaan pitämänsä puhe. Tällä hetkellä vallassa olevan hallituksen pääministeri on tämän miehen tytär, Sheikh Hasina Wajed, joka oli vanhempiensa ja osan sisartensa telotuksen aikan Saksassa. Vuonna 1991 Bangladesh siirtyi periaatteessa parlamentaariseen demokratiaan. Näyttää kuitenkin siltä, että demokratia käsite on täällä huomattavasti väljempi kuin meillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti