3.6.2014

Lohikäärmeiden juhlaa



Dragon-boat festivaali eli Duanwu Festivaali
 


Viikonloppuna Kiinassa vietettiin lohikäärmevene juhlaa. Tämän kunniaksi maanantai oli ihan lakisääteinen vapaapäivä.

Tänä vuonna juhla osui kesäkuun 2. päivään. Sitä vietetään 5. päivänä 5. kuukautena perinteisen kiinalaisen kalenterin (lunisolar) mukaan, niinpä se vaihtelee geogisaanisessa kalenterissa. Lohikäärmevene festivaali liittyy aurinkoon ja kesäpäivän seisaukseen, vaikka ei osukaan täysin samaan ajankohtaan. Auringon, kuten myös lohikäärmeen ajatellaan Kiinassa edustavan miehisyyttä.

Festivaalin historiaan liittyy kunnioitus
runoilija ja ministeri Qu Yuan (n. 340-278 eKr.) kuolemaan. Qu palveli kadettina kuningasta, joka myöhemmin syytti häntä maanpetoksesta. Karkoituksensa aikana Qu kirjoitti paljon runoja. Kaksikymmentä-kahdeksan vuotta myöhemmin Qu Yuan teki itsemurhan hukuttamalla itsensä Miluo jokeen. Häntä ihailevat paikalliset ihmiset menivät veneineen noutamaan hänen ruumistaan. Tämä on sanottu olevan lohikäärme kilpailun alkuperä. Kun hänen ruumistaan ei löytynyt, ihmiset heittelivät tahmeita riisipalloja jokeen, niin että kalat söisi niitä Qu Yuan ruumiin sijaan. Tästä syystä lohikäärme festivaalin aikana syödään Zongzeja.


Koska minulla ei ollut mahdollisuutta siirtyä vesistön lähelle osallistuakseni soutuihin, kuva on Wikipediasta.

Zongzi on palmulehteen kääritty riisipallonen, jonka sisältä löytyy erilaisia täytteitä. Täytteet voivat olla joko suolaisia tai makeita. Yliopisto tarjosi kansainvälisille opiskelijoille kaksi zongsia juhlan kunniaksi. Minun pallukkani olivat makeita. Vähän kuin jouluna, riisipuuroa ja sekametelisoppaa vähän tiiviimmällä kattauksella. Mutustelin yhden, mutta totesin, että nämä eivät ehkä ole minun suosikkejani. Toista on 7 to 11 kaupassa myytävät, japanilaista alkuperää olevat, riisikolmiot, jotka on kääritty merilevään. Erona kuitenkin näillä riisituotteilla on se, ettei zongsin ympärillä olevaa palmunlehteä syödä.


Kiinalainen lohikäärme


Kiinassa ei voi kulkea törmäämättä lohikäärmeisiin. Uskomuksissa ajatellaan kiinalaisten olevan lohikäärmeiden jälkeläisiä. Päin vastoin kuin meidän kulttuurissa, lohikäärmettä pidetään pääsääntöisesti arvokkaana ja voimakkaana hahmona, joka siunaa kansalaisten elämän.
Eri heimojen yhdistyessä lohikäärmeestä tuli Kiinassa kansallinen ikoni. Keisarillisella aikakaudella lohikäärme symbolisoi vallalla olevaa hallitsijaa ja sen käyttö oli sallittu yksinomaan heille.

Lohikäärme on yhdistelmä useita eläimiä. Sen vartalon osat symboloivat erilaisia asioita. Lohikäärmeen ulkoneva otsa tarkoittaa viisautta ja kaviot pitkäikäisyyttä. Sen härän korvat merkitsevät menestystä. Sillä on tiikerin silmät merkkinä vallasta, kotkan kynnet osoittavat rohkeutta, kalan pyrstö merkitsee joustavuutta ja hevosen hampaat ovat merkki huolellisuudesta. Lohikäärmettä voida


an kuvata useilla väreillä mutta aikoinaan keisarillisissa piireissä arvostetuin niistä on keltaiseksi koristeltu eläin.




































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti